Zing Organics aromatische balsem

tinsParfum in een potje
Wie op zoek gaat naar een pure parfumbalsem (deze potjes of blikjes zijn leuk om te geven en leuk om te krijgen) komt on- en offline aardig wat mooi vormgegeven merken tegen die pronken met hun puurheid en ambachtelijkheid. Wat is het toch jammer dat de ingrediëntenlijsten van deze producten in veel gevallen minder schoon zijn dan in eerste instantie lijkt. Uit de lage prijs kun je vaak al opmaken dat er gebruik is gemaakt van goedkope en niet al te schone wax, geurstoffen en bewaarmiddelen. Of van slechts een klein percentage biologische bestanddelen, terwijl de belofte ‘organic’ met dikke letters op de verpakking staat. Mijn zoektocht duurde dan ook wat langer en leidde mij uiteindelijk naar het kleinschalige Schotse merk Zing Organics dat aromatische balsems en geurkaarsen maakt. Oprichtster en parfumier Kirsty Morrison is ‘a woman on a mission’ als het gaat om pure ingrediënten en transparantie in het productieproces. Verderop in dit blog lees je meer over haar.

Mini blikjes goed voor 100 applicaties
De Zing Organics aromatische balsems zitten in mini blikjes van 2 gram, waar je zo’n honderd applicaties uit kunt halen. De blikjes zijn niet goedkoop (21,95 euro p/s), maar ze gaan best een tijdje mee en het allerbelangrijkste: ze zijn super zuiver!

Wat kun je van de geuren verwachten
De geuren zijn gezien de pure ingrediënten misschien niet zoals je van conventionele parfum(balsem) gewend bent. Ik schaar deze geurende balsems ook meer onder aromatherapie dan onder parfumerie, maar dat maakt ze zeker niet minderwaardig!
Kirsty heeft vier luchtjes ontwikkeld voor de vrouw en twee voor de man (die volgen wellicht later). Daarnaast heeft ze één speciale variant gemaakt voor dit donkere, koude seizoen: Cheery (not S.A.D.) Bij testrondjes onder vrouwen van verschillende leeftijden zijn de meningen verdeeld over welke geur het lekkerst is. Dat geeft al aan dat geurbeleving iets heel persoonlijks is. De Zing Organics geuren zijn allemaal subtiel en eerder fris dan zoet. Een ander zal ze niet snel bij je opmerken. Ze zijn vooral heerlijk en heilzaam voor jezelf. Als ik wat balsem heb aangebracht op mijn polsen, ruik ik er om de haverklap aan. Vooral als ik zit te werken. Ik word er zo blij van. Pure aroma’s doen echt iets met je.

Etherische oliën zijn niet altijd veilig
Ik heb al vaker geschreven dat etherische oliën niet bij voorbaat veilig zijn omdat ze natuurlijk zijn. Sommige etherische oliën staan bekend om hun allergene eigenschappen. Dat betekent niet dat je ze niet kunt gebruiken, maar wel dat je goed moet opletten hoe je ze gebruikt. Het ligt ook aan de kwaliteit van de etherische oliën en het percentage dat in een product is gebruikt. Op beide vlakken worden er nogal eens grenzen overschreden, waardoor je bij gebruik van zo’n product meteen of na een tijdje last kunt krijgen van verschillende klachten. De aromatische balsems van Zing Organics zijn uitvoerig geanalyseerd door een universitair lab en schoon en veilig bevonden.

Zwangerschap
Sommige etherische oliën, zoals die van basilicum, jasmijn en geranium, zijn niet geschikt voor gebruik tijdens de zwangerschap of delen daarvan. Dat geldt voor zowel oliën in huidverzorging als in geurkaarsen. Hoewel natuurlijke producten nog altijd beter zijn dan producten die vol zitten met synthetische, veelal hormoonverstorende, stoffen, moet je de mogelijke effecten van etherische oliën op de ongeboren vrucht niet onderschatten. Een goede aromatherapeut weet precies welke oliën je in welke fase van de zwangerschap beter kunt laten staan en welke je met mate kunt gebruiken. Visagist op de fiets helpt je hierin graag verder.

Bestellen
Wil je een blikje aromatische balsem bestellen of meer informatie over de geuren en herkomst? Stuur mij dan een mail via info@visagistopdefiets.nl

named_logoOver Zing Organics
kirstyzingKirsty Morrison was in 2000 in verwachting van haar zoon toen ze ineens allergisch reageerde op parfum en geurkaarsen. Ze ontdekte dat deze producten bol staan van hormoonverstorende, neurotoxische, kankerverwekkende en allergene stoffen en besloot haar eigen kaarsen en parfum te maken met behulp van duurzame, biologische grondstoffen. Dat deed ze in samenwerking met een bevriend aromatherapeut. Inmiddels maakt Kirsty niet alleen diverse geurproducten, ze geeft ook professionele workshops aan kinderen, volwassenen en bedrijven en leert hen de waarde van pure grondstoffen. Deze activiteiten vinden allemaal plaats in haar studio gelegen in de authentieke vissershaven van Tarbert, Loch Fyne in Schotland.

bronzeAward Winning
Zing Organics heeft al vele aanbevelingen gekregen van bekende Britse bladen en behaalde onlangs ‘brons’ bij de Green Parents Natural Beauty Awards.
Kirsty heeft zich ontwikkeld tot een eco parfumier waar je niet meer omheen kunt. Vooral haar inzet voor meer transparantie en kennisdeling is te prijzen.

cook3Transparantie
Kirsty’s keuken is altijd open. Dat betekent dat iedereen mag zien hoe ze werkt en met welke grondstoffen. Om erachter te komen of haar producten daadwerkelijk de veiligste producten zijn die op de markt verkrijgbaar zijn, heeft ze vorig jaar de hulp ingeroepen van the Department of Pure and Applied Chemistry van de University of Strathclyde in Glasgow. Van verschillende Zing Organics producten, met name de geurkaarsen, heeft het onderzoeksteam samples afgenomen en deze geanalyseerd. Deze zijn ook vergeleken met samples van andere merken geurkaarsen. Kirsty’s producten bleken hartstikke schoon. Veel zogenaamde duurzame sojawax kaarsen zijn gemaakt van genetisch gemodificeerde soja (die vol zit met pesticiden) en synthetische geurstoffen die afkomstig zijn uit de petrochemische industrie. Consumenten denken: ik koop deze ‘duurzame’ kaars want sojawax is toch veel beter dan petrochemisch kaarsvet (waar de meeste kaarsen van zijn gemaakt). Ze weten niet dat die sojawax kaars nog steeds vol kan zitten met schadelijke stoffen die je via inademing of via je huid binnenkrijgt. Tegen deze dubbele vervuiling (greenwashing) in de markt strijdt Kirsty. De samenwerking met de universiteit is beide partijen zo goed bevallen dat ze deze voortzetten om zo gezamenlijk meer kennis te vergaren over zuiverheid en schadelijkheid in producten als geurkaarsen en parfums. Dankzij haar inzet dingt Kirsty dit jaar ook mee met de Scottish Knowledge Exchange Awards 2017.

Milieu
Zing Organics maakt uitsluitend gebruik van duurzame grondstoffen en recyclebare, herbruikbare of composteerbare verpakkingen.

Geef een reactie

Je emailadres zal niet worden getoond. Voer a.u.b. je naam, email en bericht in.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.