Zijn jouw geurpapillen ook verpest?

Subtiele geuren
Wat heb je aan een stuk zeep of parfumproduct als de geur subtiel is en niet lang blijft hangen? Met deze vraag heb ik de afgelopen jaren vaak geworsteld. Vooral als ik weer eens moest beslissen of ik een product wel of niet in mijn assortiment zou opnemen. Veel pure geurproducten voldoen niet aan onze geurwensen. Ze geven ons niet de geursensatie die synthetische of semi-natuurlijke geuren geven. Zijn natuurlijke geuren gewoon te zwak of zijn onze geurpapillen toe aan een reset?

Gewenning
De afgelopen decennia zijn we zo gewend geraakt aan sterke, lang houdende geuren. We verafschuwen misschien de walmen in parfumeriezaken en willen wel overstappen op pure geurproducten, maar we willen ook goed presterende geuren. Daarin willen we eigenlijk geen concessies doen. We willen een instant geursensatie ervaren. Geen moeite hoeven doen om een geur waar te nemen. Niet onder de douche als we ons inzepen en ook niet als we een geurtje opdoen. We willen ook graag dat een ander een vleugje van ons parfum kan opvangen. Dat we lekker ruiken en het liefst een aantal uren achter elkaar.
Als je dan een puur product gebruikt, zoals een zeep van Werfzeep of een geurproduct van Zing Organics, denk je misschien: nou, ik ruik nauwelijks wat. Of: die geur is zo weer weg. Zonde van mijn geld. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dat gevoel had toen ik beide merken leerde kennen. Qua ingrediënten vond ik de producten geweldig, maar ik vond ze te subtiel en miste die sterke geursensatie. Maar al gauw realiseerde ik mij dat dat iets zei over mijn verpeste geurpapillen en niet over de kwaliteit van deze merken. De Werfzeep zepen en Zing Organics geurbalsems en roomsprays zijn juist bewust zo gemaakt. Ze zijn perfect uitgebalanceerd qua geursensatie, veiligheid, zuiverheid & duurzaamheid. De geuren kunnen prima worden waargenomen mits je je geurpapillen de ruimte geeft.

Verpeste geurpapillen
Ik denk dat we wel kunnen stellen dat velen van ons het verfijnde in ons reukvermogen zijn kwijtgeraakt. Dat onze geur een beetje verpest is, zoals ook onze smaakpapillen de laatste decennia negatief zijn beïnvloed door al dat bewerkte, teveel op smaak gebrachte voedsel. Hierdoor kunnen we het pure, het kleine, het subtiele, niet meer zo makkelijk waarderen. Met voeding zijn we al langer in transitie. Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om minder suiker of zelfs suikervrij te eten en sterk bewerkt voedsel zoveel mogelijk te laten staan. Hierdoor herstellen je smaakpapillen zich. Je smaak wordt weer wat verfijnder. Je hebt minder nodig om je smaakpapillen te prikkelen. Zoals we door puur eten weer echt leren proeven en smaken weer beter kunnen onderscheiden, wilde ik door het gebruik van pure geurproducten ook weer beter leren ruiken. Ik wilde het subtiele weer leren waarderen. Dat was geen makkelijke opdracht.

Geurenruis
Om door die geurenruis heen (uitlaatgassen, huisluchtjes, kookluchtjes, luchtjes van andere verzorgingsproducten, luchtjes van andere mensen, etc.) de subtiele aroma’s van zuivere etherische oliën waar te nemen en ervan te genieten, vraagt concentratie, aandacht en liefde. Daar kun je jezelf, hoe gek het ook klinkt, in trainen. Je wast je met een stuk pure zeep, smeert wat balsem op je pols, sprayt wat om je heen en dan probeer je je te focussen op die aroma’s. Soms ruik je ze maar heel even, soms wat langer. Maar op het moment dat je ze waarneemt, geniet je. Je laat ze goed op je inwerken. Als je dat een paar keer doet, ga je de geuren steeds sneller herkennen en kun je er ook meer van genieten. Dat is mindful ruiken.

Mindful ruiken
Het idee dat een geurtje heel goed en langdurig te ruiken moet zijn, heb ik losgelaten. Het is gewoon niet haalbaar met zuivere aroma’s. Waarom zouden we parfum ook constant moeten kunnen waarnemen? Wat is er mis met af en toe heel even? Is dat niet juist veel lekkerder, omdat het dan elke keer weer bijzonder is? Als ik nu gebruikmaak van een geurproduct, ben ik er echt even bewust mee bezig. Het maakt mij vrolijk of juist heel rustig. Sinds ik mij hier bewust van ben, geniet ik veel meer van subtiele geuren en ben ik niet meer op zoek naar zo’n sterke geursensatie. Ik raak ook niet meer zo snel teleurgesteld als ik een nieuw geurproduct moet testen.
Ik hoop dat als je jezelf in dit verhaal herkent, je ook de uitdaging aangaat om weer opnieuw te leren ruiken. Mindful. En dat je zo meer van natuurlijke, subtiele geuren zult genieten.

Geef een reactie

Je emailadres zal niet worden getoond. Voer a.u.b. je naam, email en bericht in.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.