Weten is zweten. Of toch niet?

pijl5Weten is zweten
Denk jij ook wel eens: wist ik het allemaal maar niet? Oneerlijke handel, vervuild eten, vervuilde verzorgingsproducten, gezondheidsrisico’s en milieuschade. Hoe meer je erover weet, hoe meer je je bedonderd voelt als consument en hoe meer je de druk voelt om je verantwoordelijkheid te nemen en betere keuzes te maken. En dat is soms zweten, want betere keuzes maken betekent concessies doen. Inleveren op bijvoorbeeld gebruiksgemak, geld of esthetiek. Het betekent ook je schuldig voelen als je je eigen behoefte toch voor laat gaan en een minder zuivere keuze maakt. Ergens betaalt iemand daarvoor de prijs. Ai, dat knaagt. We willen wel schone producten, maar ze moeten het liefst wel van dezelfde kwaliteit zijn als die ‘oude’. We willen wel eerlijke handel, maar ook niet te hoge prijzen. Zo bewegen we ons continu voort tussen verschillende belangen, behoeften en idealen. Hoe vind je hierin meer balans?

Rust in keuzes
In mijn vorige blog ‘De schoonheid van imperfectie’ had ik het al over prioriteren. Dat gaat in dit verhaal ook op. Álles biologisch en duurzaam op het gebied van eten en persoonlijke verzorging gaat bijna niet. Het is voor velen niet betaalbaar. Wat helpt is om je behoeftes op een weegschaal te leggen en her en der wat dingen te schrappen. Stel jezelf de vraag welke verzorgingsproducten echt iets toevoegen in je dagelijkse verzorging en welke minder. Als je dat op een rij zet, kun je goede keuzes maken en valt het financiële plaatje best mee. Zuiver kiezen is ook niet per se de meest duurzame of schoonste optie kiezen, maar kiezen met je hoofd en je hart. Bewust. Gewoon de beste keuze binnen jouw persoonlijke mogelijkheden. Als je dat doet, krijg je ‘peace of mind’.

Butterfly watercolour Sarah Singh

Fladder!
Ik hoef me bijvoorbeeld niet zo nodig elke dag met zeep te wassen onder de douche. Wat is er mis met alleen een washand en wat water? En als ik tijdens het douchen zeep gebruik, is het een ‘eenvoudig’ stuk zeep van Werfzeep, geen luxueuze douchecrème. Het scheelt in ieder geval weer een lading plastic bij het afval. Maar een ander geniet misschien juist wel heel erg van een rijk vloeiend doucheproduct. Even een moment van ontspanning onder dat warme water. Zelf hecht ik weer veel waarde aan een goede shampoo, omdat ik dik, veel en lang haar heb en de meeste basic eco shampoos vind ik onvoldoende werken. Terwijl een ander denkt: elke shampoo is prima. Of: ik kan wel zonder shampoo. Denk aan de ‘No-Poo’ beweging die ook in Nederland op gang komt. Voor mij is het niets, maar voor een ander misschien wel. Persoonlijk gebruik ik liever minder verzorgingsproducten, maar die wel een schone ingrediëntenlijst hebben, dan dat ik meer producten gebruik die maar voor de helft schoon zijn. Soms wisselt mijn voorkeur voor producten ook. Er zijn weken dat ik elke dag een geurtje op doe of een stylingproduct in mijn haar, maar ook weken dat dat niet zo nodig hoeft of in ieder geval niet elke dag. Juist door dat afwisselen geniet ik elke keer weer van een product alsof het nieuw is. Van de ene naar de andere productgroep fladderen bespaart ook geld en afval. Je leert er bewuster door consumeren.

Het imperfecte assortiment van Visagist op de fiets
Soms krijg ik kritiek op mijn assortiment omdat ik zoveel producten uit het verre buitenland haal. Dat maakt mijn prijzen hoog en het is niet duurzaam. Dat klopt. Maar ik kijk er anders naar. Ik geloof in een tegenbeweging die voor zuiverheid, transparantie en eerlijke handel gaat. Hoe meer consumenten zich daarbij aansluiten, hoe groter de kans dat er een verschuiving plaatsvindt. Maar dat heeft tijd nodig. Geloof me, het liefst verkocht ik in mijn winkel uitsluitend pure, plasticvrije producten die allemaal in Nederland worden geproduceerd. Niets van overzees, geen overbodige verpakkingen. Vele producten zouden dan een stuk goedkoper zijn omdat ze geen lange reis en tussenlandingen bij distributeurs hoeven maken. Iedereen wil er logischerwijs iets aan verdienen. Bij het inkopen van producten hink ik dus altijd op meerdere gedachten en daarbij is de mate van zuiverheid en kwaliteit meestal leidend. Uiteindelijk maak ik een keuze en die keuze is bewust. Weloverwogen. Het is misschien niet perfect, maar het is het best haalbare voor nu en daar heb ik vrede mee.

Geef een reactie

Je emailadres zal niet worden getoond. Voer a.u.b. je naam, email en bericht in.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.