Waarom we onze wimpers eigenlijk met rust moeten laten

Vroeger maakte ik mijn ogen zo op: regenboogkleurtjes oogschaduw, eyeliner en een dikke laag mascara. ’s Avonds moest ik boenen om alles er weer af te krijgen. Ik had vaak last van geïrriteerde ogen, maar ik kwam nooit op het idee dat het misschien met mijn make-up te maken had. Misschien wilde ik dat ook niet zien. Sinds ik ben overgestapt op natuurlijke producten, ben ik vrijwel klachtenvrij. Toch kan ik nóg liever zijn voor mijn ogen, realiseerde ik mij na het lezen van dit artikel in het NRC. De kop luidt: De ideale wimper is eenderde oog lang. Bescherming tegen stof en uitdroging werkt het beste bij bepaalde ooghaarlengte. Die wimperlengte waar ze het over hebben is een natuurlijke lengte die is afgestemd op het oog. Door het gebruik van wimperverlengde mascara’s (‘lash extension’, ‘max volume’, ‘super curler’, etc.) of nepwimpers hebben je wimpers niet meer hun natuurlijke vorm. Ik kan mij zo voorstellen dat je wimpers je ogen dan niet meer optimaal beschermen.

Hieronder fragmenten uit het artikel.

De functie van wimpers
Bij zoogdieren zijn de wimpers altijd eenderde keer zo lang als de diameter van het oog. Dan blijken ze het oog het best te beschermen tegen inwaaiend stof of tegen verdamping van het beschermende vochtvliesje op het oog. Dat concluderen onderzoekers in een artikel in het vakblad Interface van 25 februari 2015, zo schrijft het NRC.

Tests met verschillende soorten wimpers
De onderzoekers voerden ook computerberekeningen uit van luchtstromen gericht op een gesimuleerd oog, omheind door verschillende soorten wimpers. En ze experimenteerden met een modeloog in een miniwindtunnel, waarop verschillende soorten nepwimpers geplaatst konden worden: kort, lang of helemaal geen. Het modeloog kon gevuld worden met een plasje water, dat verdampt door de langs stromende lucht. Om na te bootsen hoeveel aangewaaide deeltjes in het oog komen, spoten de onderzoekers een mist van fluorescerende druppeltjes in de windtunnel. De druppels die in het oog terechtkwamen, konden vervolgens op een foto worden geteld. Uit alle proeven en simulaties bleek dat een wimper met een lengte van ongeveer eenderde van de oogdiameter het best functioneert. De luchtstroom langs de oogbol is dan minimaal, net als de verdamping van oogvocht en het aandeel druppels dat in het oog terechtkomt.

Hoe beschermen wimpers onze ogen?
De onderzoekers hebben ook een verklaring voor de beschermende werking van wimpers. Ze vangen vóór de oogbol een relatief stabiel grenslaagje van lucht in, dat de inwaaiende wind dempt. Zonder wimpers is dat grenslaagje er niet, maar met té lange wimpers is het niet stabiel, bleek uit de simulaties. De inkomende lucht blaast dan gewoon tussen de wimpers door.

Bron: NRC 7/8 maart 2015 Bruno van Wayenburg

Nooit meer mascara?
Voor je ogen is het dus misschien het beste als je geen mascara of nepwimpers gebruikt. Maar dat is ook weer zo wat. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar zonder mascara heb ik met mijn super lichte wimpers echt een blotebillengezicht. Maar ik denk dat het al helpt als je geen dikke lagen mascara aanbrengt en dat je het eventueel gebruik van nepwimpers zoveel mogelijk beperkt. En dat een natuurlijke mascara die slechts een dun laagje op je wimpers legt, nog altijd beter is dan een conventionele mascara die vol zit met synthetische chemicaliën. Deze geven je wimpers onnatuurlijk veel volume en lengte. Ze verharden je wimpers ook, waardoor ze niet meer op een natuurlijke manier kunnen bewegen en ook beschadigd raken.
Ik zou zeggen: sta even bij dit alles stil als je weer mascara opdoet of nepwimpers aanbrengt. Of als je van plan bent om een nieuwe mascara te kopen.

Geef een reactie

Je emailadres zal niet worden getoond. Voer a.u.b. je naam, email en bericht in.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.