Sporten in vervuilde buitenlucht: wel of niet doen?

nederlanders-roken-per-dag-vijf-sigaretten-mee-vervuilde-luchtOngezonde stadwandeling
Als Visagist op de fiets ben ik logischerwijs vaak op de fiets te vinden. Een paar maanden geleden besloot ik ook te gaan lopen. Je beleeft de stad te voet toch anders en van je lichaam wordt weer een ander soort inspanning gevraagd. Dat smaakte al snel naar meer en zo wandelde ik op een gegeven moment elke ochtend in een stevig tempo een klein uur door de stad, rond het ‘open’ Malieveld en de Hofvijver. Heerlijk voelde dat. Genoeg te zien ook. Totdat ik het onlangs weer aan mijn longen kreeg (vroeger was ik vaak astmatisch) en aan de longmedicijnen moest. Hoe kon dat ineens? Ik fiets al zo’n tijd zoveel kilometers door de stad zonder dat ik last had van mijn longen. Maakt het dan toch verschil of je loopt of fietst of matig of intensief beweegt in vervuilde lucht?


fietsstadOnderzoek
Lichamelijke activiteit verkleint de kans op een vroegtijdige dood. Luchtvervuiling vergroot de kans op een vroegtijdige dood, zo stelt het Longfonds. Wie buiten sport, verbruikt meer zuurstof en krijgt dus meer vervuilende stoffen binnen. Maar sporten in een vervuilde omgeving blijkt nog altijd gezonder dan niet bewegen, zo stelden Deense onderzoekers. In extreem zwaar vervuilde steden is sporten mogelijk wel minder gezond. “We raden mensen dan ook nog altijd aan om te gaan hardlopen, wandelen en fietsen in groene gebieden, zoals parken en bossen die zich op afstand bevinden van drukke wegen,” aldus het onderzoeksteam.

Wat als er geen park of bos in de buurt is?
Of de mate van luchtvervuiling in onze grote steden overeenkomt met de onderzochte Deense steden Arhaus en Kopenhagen weet ik niet, maar de lucht is op veel plekken in Nederland in ieder geval zo vies dat buiten zijn gelijk staat aan het roken van meer dan vijf sigaretten per dag, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. Wij wonen in een binnenstedelijk gebied dat al jaren te boek staat als meest vervuilde plek in Nederland. We ruiken continu uitlaatgassen en overal ligt een zwarte aanslag op de kozijnen. Voordat ik in een groen gebied ben, moet ik eerst door een aantal drukke verkeersknooppunten lopen of fietsen. En juist dat stilstaan voor een stoplicht bij een drukke weg doet je longen geen goed. Dat ik fietsend geen of minder last heb van mijn longen komt waarschijnlijk omdat fietsen mij minder buiten adem maakt dan snelwandelen en ik fietsend sneller vervuilende auto’s en scooters passeer. Wil je als binnenstadbewoner sporten zonder al teveel rotzooi in te ademen, kun je beter naar een sportschool gaan waar ze een goed werkende luchtzuiveringsinstallatie hebben. Maar ik beweeg toch echt liever buiten en dus zoek ik nu met behulp van de app Mijn Luchtkwaliteit naar de minst vuile momenten op de dag en de minst vervuilde route.

logo-appLuchtkwaliteit app
app-mijn-luchtkwaliteitMet deze app, die je kunt downloaden via iTunes of Playtunes, kun je precies zien hoe de luchtkwaliteit bij jou in de buurt is en op welke momenten je misschien beter even niet naar buiten kunt gaan of welke plekken in de stad je beter kunt mijden. Dit is vooral belangrijk voor mensen die net als ik gevoelig zijn op de longen.

Adviezen Longfonds
Het Longfonds adviseert: “Vermijd wegen met hoge bebouwing en veel bomen. Deze houden de wind tegen waardoor de vervuiling blijft hangen. Blijf uit de buurt van drukke wegen. Daar krijg je al snel drie tot tien keer meer fijnstof binnen dan langs een rustige weg of in een groene omgeving. Kies routes met zo min mogelijk autoverkeer. Ga met een grote boog om scooters, motoren en auto’s heen. Houd bij minimaal driehonderd meter afstand van een snelweg of vijftig meter van drukke stadswegen. Realiseer je dat de luchtkwaliteit op windstille, warme en mistige dagen slechter kan zijn dan op dagen na regen of bij harde wind.”

Geef een reactie

Je emailadres zal niet worden getoond. Voer a.u.b. je naam, email en bericht in.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.