Soapwalla deodorantcrème

Nieuwkomer
Visagist op de fiets heeft een nieuwe deodorant in haar assortiment: de deodorantcrème van Soapwalla! Deze deodorantcrème bestaat uit een mix van biologische antibacteriële oliën, het bekende sodium bicarbonate (ook wel zuiveringszout genoemd, dat nare luchtjes neutraliseert), voedende boter en oliën, en vochtabsorberende ingrediënten. Het is een heel smeuïge substantie, die je met je vingers makkelijk aanbrengt onder de oksels. Je blijft de hele dag fris zonder dat de zweetproductie wordt verstoord.

Ingrediënten
INCI: Butyrospermun parkii (shea) butter*, Zea Mays (Corn)starch*, helianthus annuus (Sunflower) oil*,  Simmondsia chinensis (Jojoba) seed oil*, Sodium Bicarbonate, Rosa rubiginosa (Rosehip) seed oil*, Soy lecithin*, Glycerin*, Melaleuca alternifolia (Tea Tree) leaf oil*, Kaolin clay, Tocopherol*, Lavandula aungustifolia (Lavender) flower oil*, Citrus bergamia (bergaptene-free Bergamot) oil*, Mentha piperita (Peppermint) oil*, Citrus sinensis dulcis (Sweet Orange) peel oil*, Limonene**, Linalool**, Geraniol**, Citral**. * gecertificeerd biologisch, ** van nature in etherische oliën

Prijs/code: 16,95 euro (SW-1) Bestellen gaat per mail via info@visagistopdefiets.nl Pakketpost 5,95 euro. Of via een afhaalpunt van Kiala 3,95 euro.

Over Soapwalla
Rachel Winard (31 jaar) was de wereld van de advocatuur nog maar net aan het verkennen, toen er in 2003 bij haar de auto-immuunziekte Lupus werd vastgesteld. Toch ging ze door en ze werkte vier jaar lang bij twee grote advocatenkantoren. Al voordat de ziekte bij haar werd ontdekt, was ze zich thuis gaan verdiepen in het zelf maken van zeep en andere verzorgingsproducten. Ze had al langer last van een extreem gevoelige huid, die aan Lupus gelinkt bleek. Ze moest iets vinden waar ze haar huid mee kon kalmeren. Niets hielp. Daarom besloot ze zelf aan de slag te gaan. Haar levenspartner Stacey, die bibliothecaresse is, bracht een heleboel boeken mee over medicinale planten en Ayurveda, een traditioneel Indiase geneeswijze. Rachel zoog al die informatie op en ging ermee aan de gang in haar eigen keuken. Al vrij snel was duidelijk dat ze hier serieus mee verder wilde en er haar werk van wilde maken.
Op een gegeven moment brak de extreme werkdruk in de advocatuur haar op. Haar zieke lichaam trok het niet meer. Dit was het moment om een andere weg in te slaan. Ze stopte met de advocatuur. Al die jaren had ze goed kunnen sparen om haar eigen bedrijf te kunnen starten. Door haar gezondheidsproblemen kwam dat moment ineens dichterbij. Zo moest het blijkbaar gaan. Ze noemde haar bedrijf Soapwalla. In Hindi betekent ‘walla‘ meester en dus werd het Soapwalla: meester in zeep!

De weg naar de deodorantcrème
Na zeep en een gezichtsserum, ontwikkelde Rachel ook andere pure verzorgingsproducten, waaronder de inmiddels geprezen deodorantcrème.
Om dit product op de markt te brengen, is ze een halfjaar bezig geweest met research en het samenstellen van het product. Ze probeerde verschillende combinaties van pure ingrediënten en hoeveelheden uit. Net zolang tot de substantie en de werking voor haar gevoel perfect was. Daarna volgde een testfase van ook een halfjaar. Inmiddels is haar deodorantcrème een ware hit in Amerika.

Duurzaamheid en MVO
Alle Soapwalla producten zijn ‘veggieproof’ en alle ingrediënten zijn afkomstig van duurzame en hernieuwbare bronnen. Genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) zijn uit den boze bij Soapwalla. Rachel verwerkt haar crèmes en oliën uitsluitend in glazen of PET plastic flesjes, die geen PVC, Bisphenol-A of andere zware metalen bevatten. 
De producten worden verpakt in recyclebare en biologisch afbreekbare verpakkingen. Soapwalla steunt meerdere (lokale) goede doelen.

Bron: Joseph O. Holmes

Bron: Wikimedia Commons

Bijzondere werkplek
Soapwalla is gevestigd in de ‘Old American Can Factory’, een industrieel complex (gebouwd in de periode 1865-1901) van zes gebouwen met een oppervlakte van twaalfduizend vierkante meter, gelegen aan de Gowanus Canal in Brooklyn.
Hier huisvesten kunstenaars en andere creatieve ambachtslieden. Het terrein heeft middeleeuws aandoende hallen en gangen.
Geregeld worden er tentoonstellingen en andere activiteiten georganiseerd. Rachel voelt zich er als een vis in het water.
Haar werkplek lijkt meer op een commerciële keuken/magazijn dan op een huidverzorgingslaboratorium. Maar dat is ook niet zo gek, want haar ambachtelijke manier van produceren lijkt ook meer op koken dan op chemisch produceren. Rachel levert haar producten wereldwijd. Ze krijgt waar mogelijk hulp van haar vriendin Stacey en een dag per week wordt ze bijgestaan door een stagiair.

Natuurlijke deo of deo met synthetische chemicaliën?
Vrijwel alle conventionele deodorants (met synthetische chemicaliën) werken geurverdoezelend en zweetremmend tegelijk. Ze bevatten bacterieremmende stoffen, geurbinders, enzymremmers, parfum en conserveermiddelen, zoals parabenen. En ze bevatten zweetremmers, zoals aluminium- of zirkoniumverbindingen, en alcohol. Aluminiumzout bijvoorbeeld zorgt ervoor dat de huid minder zweet kan afgeven. Het verstopt de zweetklieren enigszins. Alcohol heeft een samentrekkende werking op de huid, die voor korte tijd de zweetafscheiding vermindert.
Het wordt steeds duidelijker dat bovengenoemde stoffen schadelijk zijn voor je gezondheid. Al wordt er steeds beweerd dat de percentages van deze schadelijke stoffen zo minimaal zijn, dat ze ons lichaam geen kwaad kunnen doen. Daarom liggen deo’s die vol zitten met nare stoffen nog gewoon in de winkels. De percentages vallen precies onder de Europese normen. Dat we dagelijks tientallen verzorgingsproducten gebruiken waar dit soort stoffen in zitten en dat deze samen wel degelijk van invloed zijn op onze gezondheid, wordt gewoon genegeerd. Ik ben van mening dat je je lichaam zo min mogelijk moet blootstellen aan discutabele stoffen als er alternatieven zijn. We worden dagelijks al aan een heleboel giftige stoffen blootgesteld waartegen we ons niet kunnen weren. Neem luchtverontreiniging, waarvan de schadelijkheid vorige week weer uitgebreid in het nieuws kwam.
Ieder moet zijn/haar eigen keuzes maken. Van alle conventionele verzorgingsproducten staat deodorant wel in mijn prioriteiten top-3 van ‘indien mogelijk vervangen voor een pure variant’.

Begin dit jaar heb ik een blog geschreven over zweet. Voor wie dat toen heeft gemist, via deze link kun je het alsnog lezen.

Bron foto’s Rachel en haar werkplek.

Geef een reactie

Je emailadres zal niet worden getoond. Voer a.u.b. je naam, email en bericht in.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.