Slow beauty – trend of noodzaak?

Bron: organicspamagazine

Snel, snel snel
’s Avonds te laat naar boven gaan, omdat je nog teveel dingen te doen had. Eenmaal in de badkamer ben je te moe om nog uitgebreid je tanden te poetsen. Dus maar even snel, snel, snel. En je make-up eraf halen? Daar heb je al helemaal geen puf meer voor. Je neemt je voor om de volgende avond eindelijk eens vroeg naar bed te gaan en het dan goed te doen. Nu ben je gewoon te moe om nog een verantwoord reinigingsritueel te doorlopen. Je wilt zo snel mogelijk naar bed. Morgen gaat de wekker weer in alle vroegte. Uitgeput kruip je onder de dekens. ’s Ochtends voel je je niet fit en als je in de spiegel kijkt, schrik je van de wallen onder je ogen. Help, waar is de concealer?!
Wie kent dit niet? Als ik naar mijn eigen leven kijk en naar dat van mijn vriendinnen, komt dit – in verschillende vormen – vaker voor dan ons lief is. Dat de zwakheid van het moment het wint van het goede voor de lange termijn. Ik baal ervan en toch gebeurt het. Eind vorig jaar bereikte ik qua energie een dieptepunt. Zo wil ik helemaal niet leven, bedacht ik. Waarom laat ik het dan toch steeds gebeuren? Waarom maak ik geen andere keuzes? Het was tijd voor een reset. Let’s take it slow…

Bron: slowbeauty.com

Slow beauty
Slow is een beweging van mensen die zich bewust zijn van de schadelijke effecten van ons overvolle, gehaaste en overconsumerende levenswijze op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Maar ook op de samenleving en het milieu. Slow-denkers maken bewuste (duurzame en sociaal maatschappelijk verantwoorde) keuzes als het gaat om voeding, schoonheid, mode, wonen, ouderschap, vriendschap & familie, etc. Zo is de Slow Food-beweging gericht op pure voeding. Dus geen (instant) voeding meer die ons lichaam en het milieu uitput en lokale boeren achterstelt, maar zuiver eten dat met veel aandacht en liefde is verkregen en met evenveel liefde en dankbaarheid wordt genuttigd. Slow Beauty richt zich op schoonheid die van binnenuit komt. Op het gebruik van zuivere verzorgingsproducten die met respect voor mens & milieu zijn geproduceerd en die onze gezondheid ten goede komen.
Slow Beauty
zwengelt ook de discussie aan over hoe we tegen schoonheid aan zouden moeten kijken. Waar draait het nou eigenlijk om bij schoonheid? Mooi om daarover na te denken.

Natuurlijke schoonheid
Als visagist ben ik gewend om oneffenheden weg te werken. Lelijke plekjes te verdoezelen. Bij de meeste mensen die ik in mijn stoel krijg begint dat met het camoufleren van donkere kringen. Toen ik nog niet met eco make-up werkte, kon ik bijna alle oneffenheden onzichtbaar maken. Door met zuivere make-up te gaan werken, liep ik in eerste instantie tegen beperkingen op, want met natuurlijke stoffen krijg je niet alles even goed weggewerkt en gematteerd. Dat zette mij echt aan het denken. Het gezicht is voor mij toen in een compleet ander daglicht komen te staan. Ik ging steeds meer stilstaan bij de vraag waarvoor make-up eigenlijk bedoeld is. En ik besefte dat ik ooit interesse voor visagie heb gekregen omdat ik het zo leuk vond om te zien hoe je de mooie kanten in iemands gezicht met make-up kunt versterken. Hoe iemands ogen nog mooier uitkomen door een bepaalde kleur oogschaduw te gebruiken. Het vol plamuren van de poriën voor een smetteloos gezichtje is nooit mijn ding geweest. Met make-up kun je alles verdoezelen, maar wat zien mensen dan nog echt van je? Vanuit het Slow-denken wordt ervan uitgegaan dat als je fysiek en mentaal gezond bent, je dat aan de buitenkant kunt zien. Dan straal je natuurlijke schoonheid uit. Alle dingen die je dan nog doet om er mooi uit te zien, zijn slechts een versterking van wat al is en geen verdoezeling van wat er eigenlijk niet zou moeten zijn.

Wat we gewend zijn
Doucheproducten die je huid al tijdens het douchen voorzien van een laagje voedende lotion, scheersystemen waar een zeepblok in is geïntegreerd, deo’s die je wel 48 uur fris houden en die geen strepen op de je kleding achterlaten, crèmes die beloven je rimpels aanzienlijk te reduceren, concealers die werkelijk elke oneffenheid op je huid kunnen verdoezelen, lipstick die wel 8 uur perfect blijft zitten, etc. Deze producten gaan nog altijd als warme broodjes over de toonbank. We zijn met z’n allen verknocht geraakt aan instant beauty-oplossingen. Het moet snel en effectief zijn en lang werken. We hebben geen zin in gedoe. Ons leven is tenslotte al druk genoeg. Maar ergens zien we iets over het hoofd; de signalen die ons lichaam afgeeft. Als we die (op tijd) op zouden pikken, hebben we al deze producten misschien helemaal niet nodig.

Bron: whereineedtobe.com

Wat je lichaam vertelt
Veel probleempjes waar we beautyproducten voor inzetten (denk aan anti-rimpelcrèmes en camouflerende make-up) kunnen worden opgelost door anders te gaan leven. Door beter naar ons lichaam te luisteren. Donkere kringen en vochtophopingen onder de ogen geven aan dat je te weinig slaap hebt gehad en/of dat er hormonale disbalans is in je lichaam. Zo ontdekte ik dat ik een jodiumtekort had. Toen ik dat tekort (onder professionele begeleiding) aanvulde, begon ineens mijn rechterwenkbrauw die jarenlang een stuk van de buitenboog miste, weer aan te groeien. Al die tijd had ik met een potloodje mijn wenkbrauw bijgetekend. Dat ‘probleem’ was ineens opgelost. Nu kleur ik ze alleen licht bij met een pure wenkbrauwgel, gewoon omdat dat mijn blik net iets meer sprekend maakt. Maar echt nodig is het niet.

Tekorten/gevoeligheden
Als je lichaam tekorten heeft, kan dat grote gevolgen hebben. Wonderbaarlijk om te zien hoe je lichaam zich weer herstelt als het alle belangrijke stoffen in voldoende mate binnenkrijgt en het voldoende rust krijgt. Maar je lichaam kan ook moeite hebben met bepaalde stoffen. Steeds meer mensen blijken een gevoeligheid voor gluten en lactose te hebben. Zo spelen er bij iedereen andere factoren mee. Je hoeft alleen maar naar je lichaam te luisteren en zo nodig advies in te winnen bij iemand die hier verstand van heeft.

Anti-aging
Huidveroudering, nog zo’n veel besproken onderwerp. Ik kan het woord ‘anti-aging’ niet meer horen. Het feit is dat het niet te voorkomen is en ook niet verholpen kan worden. Rimpels die er zijn, reduceer je niet met anti-rimpelcrèmes. Dat is klinkklare onzin. En als een crème wel iets doet op dit vlak, zit het vol met rotzooi waar je je lichaam beter niet aan bloot kunt stellen. Het huidverouderingsproces kun je wel vertragen door goed voor jezelf te zorgen. Door niet te roken, gezond te eten, voorzichtig te zijn met zonnebaden, voldoende rust te nemen en stressfactoren zoveel mogelijk te beperken. In de koude wintermaanden voelt je huid vaak droog en trekkerig aan. Door je huid te verzorgen met een pure crème draag je bij aan de soepelheid van je huid. Niets meer, niets minder. En door voldoende water te drinken, houd je de vochthuishouding op peil. Dat zijn dingen die je kunt doen.

De moeite waard
We hebben er klaarblijkelijk moeite mee om echt moeite te doen voor ons lichaam. Maar waarom? Hoe erg is het eigenlijk om jezelf tussendoor even op te frissen en desnoods een schoon shirt aan te trekken, in plaats van onze oksels vol te spuiten met langwerkende (schadelijke) deo? Hoe erg is het om de tijd te nemen om je lichaam na een douchebeurt uitgebreid in te smeren met een eenvoudige, maar pure lotion als je last hebt van een droge huid, in plaats van een vage bodylotionspray te gebruiken, die zo snel intrekt dat je zonder vettig spoor meteen je kleding aan kunt trekken?
Hoe erg is het om meerdere malen op de dag je lipstick/-gloss/-balsem bij te werken, in plaats van er een op te hebben die (met behulp van nare synthetische ingrediënten) de hele dag blijft zitten? Hoe erg is het om als je tussendoor eens in de spiegel kijkt een verdwaald korreltje eco mascara onder je ogen weg te vegen, in plaats van een synthetische mascara te gebruiken die je wimpers zonder een korreltje te verliezen tot ’s avonds laat en ondanks een regenbuitje fier overeind laat staan? Wat maakt het uit als we er niet 24/7 perfect uitzien? Toch helemaal niets! Althans, dat zou niets uit moeten maken. Leveren deze ‘instant’ acties en producten ons nou echt rust en tijd op? Nee, integendeel. Als ik om mij heen kijk, zijn veel mensen vooral moe en gestrest.

Bron: passionpod.wordpress.com

Tips to take it slow
Wat kun je doen om meer rust en puurheid in je leven te brengen als het gaat om schoonheid?

Pak voldoende slaap
Het ligt natuurlijk voor de hand, maar ik heb de afgelopen weken gemerkt dat slapen en rust rondom het slapen, de eerste stap is naar gezonde schoonheid. Ik plan mijn doordeweekse avonden in ieder geval zo in dat ik uiterlijk om halftien thuis ben. Vervolgens neem ik ruim de tijd om mijn tanden te verzorgen en mijn huid te reinigen. Het streven is om tussen tien en kwart over tien in bed te liggen en voor half elf in slaap te zijn. Alleen zo red ik het om de volgende ochtend een beetje fris op te staan. En ook ’s ochtends neem ik de tijd om mijn huid goed te verzorgen en mij in rust op te maken. Met een goede planning gaat dit prima samen met het ochtendprogramma van schoolgaande kinderen.

Lijd geen kou
Daarnaast zorg ik ervoor dat ik het nooit koud heb. Door mijn trage schildklier heb ik het heel snel heel koud; koude voeten, handen, neus en rug. In de winter draag ik voldoende laagjes over elkaar en ik zorg dat ik ook buiten lekker dik ben aangekleed. Dat scheelt voor mij al fysieke stress. Veel vrouwen hebben snel last van kou en daar kun je prima wat aan doen.

Vermijd dorst
Als je dorst hebt, is het eigenlijk al te laat voor je lichaam. Ik heb mijzelf aangeleerd om flesjes water mee te nemen als ik van huis ga. En na elke plasbeurt drink ik een glas water.

Met deze basale aanpassingen in mijn leven heb ik de afgelopen weken al veel energiewinst geboekt. Dit heeft effect op alles en dus ook op mijn uitstraling. Al moet ik mijzelf continu bij de les houden, want voor ik het weet, loopt mijn agenda weer te vol en ga ik weer te laat naar bed. 2014 staat voor mij dan ook in het teken van rust en balans.

Trend of noodzaak?
Ik zie het Slow-denken totaal niet als een trend. Je zou het zo op kunnen pakken, omdat deze term op steeds meer plekken opduikt, maar wie kritisch naar zijn/haar eigen levenswijze kijkt, weet precies of het wel of niet nodig is om het in alle opzichten wat rustiger aan te doen. Trek er je eigen les uit! Let’s take it slow…

2 reacties op Slow beauty – trend of noodzaak?
 1. Marloes

  Hoi Hanneke, dank voor je lieve berichtje!
  Zo leuk om met gelijkgestemden in contact te zijn. :-)

  Voor wat betreft dag/nachtcrème voor de vette huid.
  Bij een gemengde/vette huid zet ik bijna altijd het multiserum van Dr. Alkaitis in.
  http://www.visagistopdefiets.nl/?attachment_id=1695
  Ik weet niet of het voor jezelf is, maar ik kan je een sample hiervan toesturen.
  Het serum kun je ’s ochtends en ’s avonds gebruiken in plaats van een dag/nachtcreme.
  Zelf heb ik een gemengde huid en in de koude maanden heb ik aan het serum niet genoeg, omdat sommige plekjes dan droog zijn, zoals het gebied onder mijn ogen.
  Ik gebruik dan aanvullend op het serum de oogcrème of de dagcrème. Van alle producten heb ik samples.
  Dr. Alkaitis is geen goedkoop merk, maar wel een heel puur merk met echt goed werkende producten. Je doet er ook lang mee.
  Verder is de Konjac Sponge ‘bamboo charcoal'(de zwarte variant) een aanrader voor het reinigen van de vette huid.
  http://www.visagistopdefiets.nl/?attachment_id=9040

  Succes en ik hoor het wel als je nog meer wilt weten.

  Gezonde groet!

  Marloes

 2. Hanneke Megens

  Lieve Marloes,

  Wat een mooie blog. Nu begrijp ik je bericht ook! Heel fijn om te lezen over je kijk op schoonheid. En ik ben blij dat voeding je heeft geholpen! Hoera! Heb je ook een tip voor een goede dag en nachtcrème voor de vette huid?

  Take it slow, veel liefs, Hanneke

Geef een reactie

Je emailadres zal niet worden getoond. Voer a.u.b. je naam, email en bericht in.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.