Goed voor je huid en luchtwegen: verbeter het binnenklimaat!

Winterkwaaltjes
Heb jij in de winterperiode ook (meer) last van een droge, jeukende huid? Misschien wel zo erg dat er niet tegenop te smeren valt? Grote kans dat de luchtvochtigheid in huis veel te laag is. Dat kan ook andere ongemakken met zich meebrengen, zoals luchtwegklachten, droge branderige ogen, vermoeidheid en hoofdpijn. Wat kun je hieraan doen?

Meten is weten
Voor een tientje kun je al een klein weerstation/hygrometer aanschaffen. Daarop is de binnentemperatuur en de luchtvochtigheid af te lezen. Andere varianten laten ook de buitentemperatuur/-luchtvochtigheid en de CO2 waarde zien. Dit zijn interessante gegevens als je het klimaat in huis wilt verbeteren.

De ideale luchtvochtigheid
We kunnen allemaal bedenken dat de luchtvochtigheid achteruit gaat als we binnen stoken. Maar hoe laag de luchtvochtigheid daadwerkelijk is, weten we vaak niet. Voor je gezondheid is het het beste als de luchtvochtigheid tussen de 40-60% zit. Daarboven kan klachten geven (o.a. vanwege bacteriën, virussen en schimmels), maar daaronder ook. Voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt moet een maximum van 45% worden aangehouden. Daarboven gedijen de huisstofmijten. Bij de meeste mensen komt de luchtvochtigheid in dit seizoen niet hoger dan 25-35%. En dat is aan veel te dingen te merken, bijvoorbeeld aan je huid, die erg droog en schilferig wordt en gaat jeuken.

Luchten
De luchtvochtigheid krijg je er niet echt mee omhoog, maar luchten is een must voor gezonde binnenlucht en dus ook voor je gezondheid/huid, juist ook in de winter. Zelfs al woon je (net als wij) in een gebied met veel luchtvervuiling, het blijft van belang om te ventileren (bijv. via ventilatieroosters) en te luchten (ramen flink open voor zeker een kwartier het liefst 2x per dag). Op die manier kan vervuilde binnen-/buitenlucht worden afgevoerd. Uit onderzoek blijkt ook dat de lucht in de meeste huizen viezer is dan buitenlucht. Dit komt door woningtoxines en stoffen die we zelf uitscheiden.

Planten
Je hebt er voor dit doel een heleboel nodig, maar planten kunnen zeker bijdragen aan een hogere luchtvochtigheid. Als je voor planten kiest die ook nog eens sterk luchtzuiverend zijn, draagt dat ook weer bij aan een gezonder binnenklimaat.

 

Bevochtigen
Is de luchtvochtigheid bij jou in huis dramatisch laag en heb je daar veel last van, dan kun je ervoor kiezen om een bevochtigingsapparaat aan te schaffen. Het beste is om dan te kiezen voor een stoombevochtiger. Ja, dat kost veel stroom, maar soms moet je kiezen tussen twee kwaden. Met name voor mensen met gevoelige luchtwegen is een optimale luchtvochtigheid van belang. Met stoom voorkom je dat ziektekiemen zich via vochtdeeltjes door de ruimte verspreiden. Wij hebben sinds kort zo’n apparaat thuis staan. Mijn zoon en ik zijn beiden astmatisch en we merken dat we nu veel vrijer ademen.

Maar het is al een begin als je weet hoe het bij jou in huis is gesteld met de temperatuur, luchtvochtigheid en misschien ook CO2. Dan kun je daarop anticiperen.
Meer informatie over dit onderwerp vind je op www.gezondebinnenlucht.nl 

Geef een reactie

Je emailadres zal niet worden getoond. Voer a.u.b. je naam, email en bericht in.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.