FabLittleBag maakt einde aan ‘waar laat ik die tampon?’-gruwel!

Are you a flusher or a binner? Illustratie: Patrick George

Are you a flusher or a binner? Illustratie: Patrick George

Waar laat jij je gebruikte tampon?
Spoel jij wel eens een tampon door de wc? Of stop je er wel eens een in wc-papier gewikkeld in je tas omdat er geen gelegenheid is om dat ding op een fatsoenlijke manier weg te gooien? Bijvoorbeeld omdat je ergens bent waar geen afvalbakje in de toiletruimte staat of alleen een zakloze. Vooral vervelend als je bij iemand thuis bent. Om daar nou zo’n prop met viezigheid achter te laten. Er zijn vrouwen die om die reden hun tampon langer in houden dan goed voor ze is. Met dit soort praktische probleempjes worstelen dagelijks heel veel vrouwen, zo blijkt uit onderzoek.
Tampons door de wc spoelen is voor het milieu de slechtste optie. Alleen al in Engeland worden jaarlijks 1 miljard tampons op die manier weggegooid. Dit kost zo’n zeventig miljoen pond vanwege rioolverstoppingen. De Britse Martha Silcott verzon er iets op: de FabLittleBag: een hygiënezakje 2.0. Met dit product bereikte ze vorig jaar de shortlist voor ‘Innovatie van het jaar’ bij de Business Green Leaders Awards 2016. De FabLittleBag is nu ook in Nederland te koop bij Visagist op de fiets!

Wat is de FabLittleBag?
De FabLittleBag is een goed afsluitbaar zakje dat speciaal ontwikkeld is voor het discreet en hygiënisch weggooien van een tampon. Het hygiënezakje schijnt niet door en lekt niet door, wat bij andere ‘disposal’ zakken wel het geval is. Het is met één hand open en dicht te doen, zodat je je andere hand vrij hebt om de gebruikte tampon erin te stoppen.

Waar is het van gemaakt?
Het zakje bestaat voor 35% uit organisch materiaal (suikerriet ethanol) en is oxo-biologisch afbreekbaar (door gebruik van metaalzout afbreekbaar in zuurstof). Hiermee zet FabLittleBag een grote stap in de goede richting als het gaat om milieuvriendelijke verpakkingen. Net als met andere plastics is het de bedoeling dat deze zakjes in de prullenbak worden gegooid om zo bij de vuilstort te eindigen en niet in het (afval)water. Met dit zakje worden er aanzienlijk minder tampons door het toilet gespoeld en dus minder belasting voor rioleringen, rivieren en zeeën en alle dieren die daarin leven!

illustratieHoe werkt het?
Onderaan dit blog vind je een How it works filmpje.

Bestellen?
FabLittleBag is beschikbaar als Startersset (5,75 euro) bestaande uit de Handbag Pack (een herbruikbaar mapje voor in je tas met daarin 5 zakjes) en de Bathroom Pack met daarin 20 zakjes. Ook kun je de Bathroom Pack (4,50 euro) los kopen. Verzendkosten 1,56 euro. Bestellen gaat per mail via info@visagistopdefiets.nl

Over de oprichtster
FabLittleBag oprichtster Martha Silcott, moeder van twee tienerzonen en woonachtig in Londen, was net als vele vrouwen zelf ook een tampon ‘flusher’, ook al wist ze wel beter. Het idee voor het tamponzakje kwam dan ook voort uit schaamte en frustratie. Tijdens een periode van research sprak ze met veel vrouwen over hun tampongebruik. De tampon horror verhalen volgden elkaar op.
De eerste versie van FabLittleBag – haar zoons waren toen nog baby’s – maakte ze van een stuk wegwerpluier en tape. Het idee was er, maar ze wist nog niet goed wat ze er verder mee moest. Tot een vriend met een bedrijf in plastics in 2006 een prototype voor haar maakte. Het duurde vervolgens nog jaren voordat het proces om patent op het product te krijgen, was afgerond. Martha vond een investeerder en zegde met alle onzekerheden van dien haar baan op om zich volledig te kunnen toewijden aan FabLittleBag. Inmiddels werkt ze samen met verschillende organisaties om zo meer bewustwording te creëren onder tampongebruikers.

Keuze voor tampons
Voor jouw eigen gezondheid en het milieu is een tampon van 100% biologisch katoen de beste optie. Lees meer hierover in mijn blog Yoni: ‘We need to keep chemicals away from vaginas globally!’.

Geef een reactie

Je emailadres zal niet worden getoond. Voer a.u.b. je naam, email en bericht in.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.