Broccoli beschermt tegen vervuilde lucht

Bescherming van binnenuit
Woon jij net als ik ook op een plek waar de luchtkwaliteit slecht is (check hier)? Zet dan extra vaak – het liefst dagelijks – broccoli(kiemen) op het menu! Wetenschappers van de Amerikaanse Johns Hopkins University en het Chinese China’s Qidong Liver Cancer Institute ontdekten dat de stof sulforafaan in broccoli schadelijke stoffen die we via vervuilde lucht binnenkrijgen snel afbreekt.

Sulforafaan
De proefpersonen die elke dag een drankje met poeder van broccolikiemen namen, hadden een veel hogere uitscheiding van giftige, kankerverwekkende stoffen, zoals benzeen en de long irriterende stof acroleïne dan de controlegroep die dit niet dronk. Sulforafaan heeft anti-carcinogene eigenschappen. Ook blijkt deze stof de allergische reactie op dieseldampen aanzienlijk te verminderen. Sulforafaan kan de processen in beschadigde cellen vertragen. Deze stof bevordert het afsterven van kankercellen en zet cellen aan tot het produceren van enzymen die helpen bij ontgifting. Op die manier verlaten carcinogenen sneller het lichaam.

Kiemen
Gewone broccoli is goed, maar de jonge broccoliplantjes (kiemen) zijn nog veel beter! Die bevatten ongeveer dertig keer meer sulforafaan dan de volwassen plant. Het effect van sulforafaan kan versterkt worden door de inname te combineren met voeding die rijk is aan selenium, zoals paranoten, rijst- en tarwezemelen, champignons, knoflook en uien. Kiemen zijn heerlijk op een cracker of boterham met kaas of groentespread en natuurlijk ook in de salade.

Kruisbloemige groenten

Kruisbloemigen
Het wordt steeds duidelijker dat voeding een grote rol speelt in de preventie van ernstige ziektes. Meerdere studies tonen aan dat als je vaak groenten uit de familie van de kruisbloemigen eet, je de kans op chronische, degeneratieve ziektes, zoals kanker, verkleint. Kruisbloemige groenten zijn o.a. broccoli, spruitjes, bloemkool, boerenkool, rode kool, groene kool en Chinese kool. Van al deze groenten is broccoli het rijkst aan sulforafaan.

Andere beschermende stoffen
Naast sulforafaan beschermen de anti-oxidanten/vitamines C en E in hoge doses je ook tegen oxidatieve schade. In meerdere studies is gekeken naar de relatie tussen luchtvervuiling, longfunctie en het gebruik van anti-oxidanten. Daaruit blijkt dat anti-oxidanten, met name C en E, de schadelijke effecten van luchtvervuiling kunnen verminderen. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren ook van groot belang. Inademing van fijnstof zorgt voor een flinke afname van de hartcoherentie. Omega-3 heeft een zeer gunstige invloed op de hartcoherentie en werkt ontstekingsremmend.

Geef een reactie

Je emailadres zal niet worden getoond. Voer a.u.b. je naam, email en bericht in.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.