Baby huidverzorging: less is more!

Multi-inzetbaar
Visagist op de fiets heeft al een tijdje geen aparte babylijn meer in haar assortiment. Er zijn zoveel mooie multi-inzetbare verzorgingsproducten zonder allergenen beschikbaar, dat ik geen meerwaarde meer zie in producten speciaal voor baby’s. Bovendien verbaas ik mij nog altijd over de vele allergene stoffen die in ‘(organic) babycare’ producten zitten. De schattige vormgeving en mooie beloftes op de verpakkingen maken het wel heel aantrekkelijk om zo’n babylijn aan te schaffen. Maar je kunt je afvragen of al deze producten wel echt nodig zijn.

Met de kennis van nu
Mijn kinderen zijn inmiddels bijna tieners, maar ik weet nog als de dag van gisteren hoe wij worstelden met babylijfjes vol eczeem, stinkende berg op hun hoofdjes, openliggende billetjes, etc. Het was een zoektocht naar oplossingen en daarmee ook een zoektocht naar oorzaken, die zowel van binnenuit komen als van buitenaf, zoals bijvoorbeeld allergene stoffen in huidverzorgingsproducten. Als ik nu weer een baby zou krijgen, zou ik qua verzorging andere keuzes maken dan toen. Dit is mijn advies aan moeders (in spé):

1. Wasbare luiers
Voorkomen is beter dan genezen. Wil je je baby zoveel mogelijk vrij houden van luieruitslag, kies dan voor wasbare luiers! Met wasbare luiers bespaar je niet alleen veel geld en beperk je de hoeveelheid afval, je beschermt ook de huid van je baby die veel sneller beschadigt bij het gebruik van wegwerpluiers. Bij stoffen luiers komt luieruitslag aanzienlijk minder voor. Vriendinnen die voor hun baby’s wasbare luiers gebruik(t)en, beamen dat allemaal. Wil je hier meer over weten, informeer dan eens bij de dames van Kaatje katoen.

2. Geen synthetische chemicaliën
De tweede stap is kiezen voor verzorgingsproducten die vrij zijn van synthetische chemicaliën. Als ik de ingrediëntenlijsten van conventionele babyverzorgingsproducten screen, springen alle seinen op rood. Het is bizar dat dit soort producten nog verkocht mogen worden. In veel billetjeszalven zitten stoffen uit de petrochemische industrie. Deze stoffen sluiten de huid van je baby af en drogen die op den duur uit. De huid vraagt dan om steeds meer zalf. En dan heb ik het nog niet over al die andere schadelijke stoffen die via de huid in het lichaam van je baby terechtkomen.

3. Voorzichtig met etherische oliën
Kies je natuurlijke producten zonder synthetische chemicaliën, dan zitten er vrijwel altijd etherische oliën in. Deze oliën hebben allerlei goeie eigenschappen. Ze zijn bijvoorbeeld antiseptisch en anti-microbieel, en ze ruiken ook lekker, zoals lavendelolie. Geur maakt een product vaak extra aantrekkelijk. We willen graag dat onze baby lekker ruikt. Etherische oliën hebben een natuurlijke oorsprong, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook veilig zijn voor de gevoelige babyhuid. Bepaalde etherische oliën staan erom bekend dat ze de huid flink kunnen irriteren. Lavendelolie is daar een voorbeeld van. Ik begrijp dan ook niet altijd de keuzes die huidverzorgingsproducenten maken bij het samenstellen van hun babyproducten, want bij bijna alle natuurlijke babyverzorgingsproducten kom ik lavendelolie tegen. Ik zou voor mijn baby zeker gaan voor balsems en zeep zonder etherische oliën.

100% biologische multibalsem zonder etherische oliën

100% biologische multibalsem met calendula

95% biologische multicrème zonder etherische oliën

 

 

 

 

 

 

4. Geen vaseline of andere producten met petrochemische stoffen
Wij hebben in de babytijd van onze kinderen ik weet niet hoeveel potten en tubes vaseline verbruikt in de strijd tegen die jeukende droge huid en eczeem. Het is het eerste wat een dokter voorschrijft. Is de jeuk echt niet meer houdbaar of ziet de huid er te slecht uit, dan mag je aan de hormoonzalf, die wij helaas ook vaker dan ons lief was hebben gebruikt. Pas toen we echt schone balsems op basis van plantaardige oliën en vetten vonden, kwamen we uit die vicieuze cirkel van huidellende. Ik raad je dan ook af vaseline te gebruiken voor je baby.

100% biologische koudgeperste Camelina-olie (binnenkort leverbaar)

5. Kies voor koudgeperste, plantaardige olie (babybad/massage)
Met koudgeperste, plantaardige oliën zit je altijd goed. Je kunt ze in of na het badje gebruiken, maar ook voor je eigen droge huid/handen. Als je een baby hebt, was je extra vaak je handen, waardoor je eigen huid ook kwetsbaarder wordt. Kies waar mogelijk voor producten in glas. Dat scheelt plastic afval en je weet dan zeker dat er geen schadelijke stoffen uit de verpakking in de olie lekken.
De plantaardige en biologische oliën van het Franse merk Laboratoire du Haute Segala zitten in glazen pompflacons. Het beste bewaar je ze op een donkere, koele plek. Een van de LHS oliën die erg geschikt is voor de verzorging van je baby is koudgeperste Camelina-olie. Deze olie is rijk aan alfa-linolzuur, omega-3/6 vetzuren en vitamine E en te gebruiken voor de zeer gevoelige, reactieve huid.
Heel binnenkort komt deze olie in het assortiment. Mail me voor de levertijd als je geïnteresseerd bent.

100% biologische kokoszeep (vrij van etherische oliën)

100% biologische karitezeep (vrij van etherische oliën)

Konjac Sponge voor baby's

 

 

 

 

 

Milde shampoo (vrij van etherische oliën)

6. Zo min mogelijk zeep
In conventionele zeepproducten zit onder andere SLS, een goedkoop reinigingsmiddel dat zo sterk is dat het ook gebruikt wordt om fabrieksvloeren mee te boenen. Het beschadigt de beschermlaag van je huid en droogt ontzettend uit. Kies voor het wassen van je baby (ook de haartjes) een zeepproduct zonder agressieve stoffen. Je kunt je sowieso afvragen of zeep echt nodig is bij het wassen van je baby. Het is vaak het idee dat zeep je lekker fris en schoon maakt. Een washand in warm water volstaat vaak ook. Of gebruik een witte Konjac Sponge, die heel lang geleden in Azië speciaal voor baby’s werd bedacht om zo de kwetsbare babyhuid te reinigen zonder zeep. Wil je wel zeep gebruiken, bijvoorbeeld als je baby zure spuitpoep heeft of onder het spuug zit, gebruik dan een stuk natuurlijke zeep op basis van plantaardige oliën waar verder geen geurstoffen en dergelijke aan zijn toegevoegd. Werfzeep heeft een aantal heerlijke pure zepen zonder etherische oliën die zeer geschikt zijn voor de verzorging van je baby. Heeft je kindje een flinke bos haar en wil je dat wel graag met shampoo wassen, kies dan voor een zachte shampoo zonder etherische oliën.

7. Let op bij de behandeling van tepelkloven!
Veel vrouwen die borstvoeding geven, hebben in het begin last van tepelkloven. Bekende middeltjes moeten die kloven doen verdwijnen. Realiseer je dat je baby dat spul binnenkrijgt als hij/zij nadat je je tepels hebt ingesmeerd weer aan de borst gaat. Gebruik voor die kloven een schone balsem zonder geurstoffen of andere additieven, bijvoorbeeld die van Odylique of True Organic of Sweden.

8. Samengevat: 3 basisproducten voor de verzorging van je baby (en jezelf)
Met drie basisproducten kun je je baby prima verzorgen: een pure balsem, een flesje plantaardige olie en een stukje pure zeep. Met deze producten doe je een tijdje en je kunt ze zelf |(of andere gezinsleden) ook gebruiken, zonder dat je naar dat typische (synthetische) babyparfum gaat ruiken.

Vragen?
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van veilige babyverzorgingsproducten of wil je iemand wat cadeau doen? Mail of bel me dan via 06-13970837 of info@visagistopdefiets.nl

Geef een reactie

Je emailadres zal niet worden getoond. Voer a.u.b. je naam, email en bericht in.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.