Sieraden

De Andean Collection
Lees het mooie verhaal over de Andean Collection onderaan deze pagina.

Bestellen gaat per mail.

Let op! Omdat de sieraden zijn gemaakt van natuurlijke materialen, kunnen ze van kleur en vorm  verschillen. De reële kleuren wijken soms ook iets af van de kleuren op de foto’s.

 ……………………………………………………………………………..

OVER DE ANDEAN COLLECTION

Oprichtster Amanda Judge
Ze deed academisch onderzoek naar potentiële armoedebestrijdingsprogramma’s en interviewde vrouwen in Ecuador en elders in het Andesgebied over hun overlevingsgevecht. En daar liet ze het niet bij. Ze richtte een sociale onderneming op, die werkgelegenheid biedt aan deze vrouwen en hun omgeving, op een manier die past bij de lokale mogelijkheden. Dit is het verhaal van Amanda Judge, oprichtster van de Andean Collection (New York/Ecuador). Sinds 2008 brengt Amanda met haar bedrijf wereldwijd sieraden op de markt, waarin stedelijke (urban) en buitenstedelijke (rural) karakters zijn samengebracht. Eco-chic!

De sieraden
De tagua-noten waaruit de sieraden worden gemaakt, worden gevonden op de bodem van het tropisch regenwoud of in de laaglanden. Soms moeten ervaren boeren tot in de kruinlaag van de palmboom klimmen, om rijpe zaaddozen te kappen. In beide gevallen wordt de natuur niet aangetast, integendeel. Door de boeren daar van een alternatieve inkomstenbron te voorzien, wordt afbraak van het regenwoud voorkomen. Voor de bewerking van de noten is veel menselijke inspanning en weinig energie nodig. De rijpe noten worden maximaal twee jaar gedroogd, waardoor ze zo hard worden als ivoor. Ze zijn dan in verschillende vormen te slijpen en kunnen in natuurlijke kleuren worden geverfd. Hierdoor wordt de geaderde structuur goed zichtbaar. De sieraden worden volledig met de hand vormgegeven en hebben natuurlijke onregelmatigheden, zowel in vorm als in kleur. Daarom is geen armband of ketting hetzelfde.

Kansen
Ecuador heeft een lange historie als het gaat om het vervaardigen van dit soort sieraden. Maar hoe prachtig ze ook zijn, zonder een goed afzetgebied leveren al die inspanningen de makers niet voldoende op om henzelf en hun kinderen in een goed levensonderhoud te voorzien. Daarom staan veel van deze ambachtslieden (vrouwelijk en mannelijk) te springen om onder begeleiding van mensen zoals Amanda, nieuwe ervaringen op te doen en op die manier verder te komen in het leven.
Amanda traint hen eerst in het ontwerpen van sieraden en in bedrijfsvoering, maar ook in het gebruik van e-mail en webblog. Alles met het doel om ze een onverbrekelijk deel van de onderneming te laten uitmaken en ze toegang te bieden tot een wereldmarkt.

Missie
Amanda, die een achtergrond heeft in het ontwerpen van sieraden, hoopt met het succes van de Andean Collection een positieve, duurzame verandering teweeg te brengen in het leven van deze lokale Zuid-Amerikaanse gemeenschappen. Daarvoor is wel een gezonde organisatie nodig, die zorgt voor een solide structuur in productie, marketing en distributie. En daar zet Amanda zich graag voor in.

Geef een reactie

Je emailadres zal niet worden getoond. Voer a.u.b. je naam, email en bericht in.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.