Ontharen

Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt voor het old-school scheren met een krabber (double-edge safety razor) en scheerkwast. In het blog onderaan deze pagina lees je meer over huid- en milieuvriendelijk scheren. Visagist op de fiets heeft deze en andere belangrijke scheerinformatie ook opgenomen in een digitale ‘gebruikershandleiding’. Die krijg je bij je bestelling per mail toegezonden. Je kunt dit bestand ook per mail opvragen via info@visagistopdefiets.nl

Huid- en milieuvriendelijk ontharen voor man & vrouw!

Omdat wij er goed uit willen zien
eindigt er jaarlijks een gigantische hoeveelheid wegwerp scheermessen en losse opzetmesjes – al dan niet met geïntegreerde zeepblokjes – op de afvalberg. In die vaak geavanceerde scheercartridges met meerdere mesjes en speciale glijstrips en soms ook toegevoegde oliën, zitten verschillende soorten plastic en andere schadelijke stoffen verwerkt. We gooien het weg alsof het niets is. Ook ik heb dat jarenlang gedaan. Dan is er ook nog het waterverbruik tijdens het scheren. Veel vrouwen scheren zich onder de douche en mannen laten geregeld de kraan lopen terwijl ze zich bij de wastafel scheren. En laten we het booming ‘waxing’ niet vergeten. Wat denk je van al die wegwerp waxstrips die dagelijks in de salons in de prullenbak eindigen. Allemaal omdat wij mannen en vrouwen een gladde huid willen hebben. Kan dat niet anders? Ja, dat kan!

EJ krabber – nu bij Visagist op de fiets!

Klassiek scheermes
Een paar jaar geleden heeft mijn man zijn supersonische Gilette cartridge scheermes vervangen voor een ouderwets veiligheidsscheermes, ook wel een krabber genoemd. Een degelijk ding waar een eenvoudig stalen mesje in moet, dat veel goedkoper is en langer meegaat dan een plastic cartridge waarin meerdere mesjes zijn verwerkt. Vaak zie je dat het rubber bij die mesjes flink beschadigt door het scheren. Ik ben benieuwd wat voor weekmakers daarin zitten. Dat geldt ook voor de zacht rubberen handvatten van de (wegwerp)messen. Maar dat terzijde. Het stalen mesje dat in een klassieke krabber hoort, straalt door zijn eenvoud. Door het ontbreken van schadelijk plastic en rubber is zo’n mesje niet alleen vriendelijker voor je huid en het milieu, maar het levert ook een wat ze noemen ‘close shave’ op.

Lief voor de huid
Het klassieke scheermes voorkomt ingegroeide haren. Moderne scheermessen bestaan uit meerdere ‘blades’. Deze tillen eerst de haren op, om ze vervolgens af te scheren. Hierdoor is de kans op ingegroeide haren groter. Met een ouderwets scheermes is de kans op irritatie ook minder. Tijdens het scheren worden dode huidcellen van de huid geschraapt. De ouderwetse krabber bestaat maar uit één mesje, dus gaat er ook maar één mesje over de huid.

Slow shaving
Er is een wereld voor ons opengegaan. Overal hoor je en lees je dat mannen en vrouwen die overstappen op een ‘double edged safety razor’ niet meer terug willen naar hun oude cartridge scheersysteem. Het heeft ook met een ‘state of mind’ te maken. Met een krabber ga je terug naar vroegere tijd. Je scheert minder gehaast, met meer aandacht. Je geeft er nu ook een duidelijk signaal mee af, als tegenreactie op de wegwerpmaatschappij en de beauty-industrie, die veel geld verdient aan onze behoefte om mooi te zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen. Maar deze gemaksartikelen slijten snel. Het zijn dan ook niet zozeer de scheermeshouders, maar de cartridges die het grote geld opleveren.

Vintage safety razor Ladies ’50 Bron: retonthenet.co.uk

EJ Lady razor – nu bij Visagist op de fiets!

Ook voor vrouwen!
Scheren met een ouderwets scheermes is onder de huidige generaties vrouwen niet tot nauwelijks bekend. Terwijl er vroeger prachtige vrouwelijke krabbers over de toonbank gingen. Die tijd moet terugkomen vind ik en daarom waag ik mij als kleine ondernemer aan dit bijzondere product: de krabber speciaal voor vrouwen! De krabbers verschillen iets van de mannelijke varianten, omdat vrouwen andere gebieden scheren dan mannen. Zo hebben vrouwelijke krabbers bijna altijd een langer handvat voor een betere grip. Al zijn er ook veel mannen die de voorkeur hebben voor een langer handvat. En voor vrouwen is het natuurlijk ook leuk als hun krabber er echt vrouwelijk uitziet. Edwin Jagger, een vooraanstaand Engels merk in handgemaakte kwaliteitsscheerattributen uit Sheffield, heeft aan de vrouw gedacht door een chique, typisch vrouwelijk scheermes op de markt te brengen. Visagist op de fiets heeft de roze en paarse variant in haar assortiment opgenomen. Je vindt ze in de nieuwe categorie Ontharen. Wil je liever een neutraal mes, dan is er de zilverkleurige, die zowel voor mannen als vrouwen geschikt is.

Mesjes
Bij elke krabber zit een pakje met vijf Derby mesjes. Los kost zo’n pakje 1,25 euro (= 0,25 cent per mesje). Afhankelijk van de stugheid van de haren en de intensiteit van het scheren doet een man gemiddeld 8 scheerbeurten met een mesje. De mesjes van Feather gaan iets langer mee. Mijn man doet gemiddeld twee weken met een Feather mesje. Deze zijn per 5 stuks 3,25 euro (0,65 cent per mesje). De prijs van 1 ‘kwaliteits’ cartridge-mesje (afhankelijk van hoe geavanceerd het scheersysteem is) ligt tussen de 1,50 – 4,00 euro per stuk!!

Elektrisch versus nat scheren
Elektrisch scheren blijkt per saldo iets minder belastend voor het milieu dan natscheren. Met natscheren verbruik je veel water en de meeste scheerproducten bevatten veel schadelijke stoffen die in het milieu terechtkomen. Daar staat tegenover dat elektrisch scheren elektrische energie verbruikt, en dat accu’s en opladers en ook de apparaten zelf vervuilende afvalstoffen bevatten. Natscheren is – als je het op de juiste manier doet en zuivere producten gebruikt – wel veel beter voor de huid dan elektrisch scheren.

Biologische suikerwax met wasbare strips – nu bij Visagist op de fiets!

Liever waxen?
Sommige mannen en vrouwen geven de voorkeur aan waxen, omdat haartjes dan langer wegblijven. Het is niet voor niets dat waxen booming business is. Met de MOOM biologische suikerwax-kit kun je dit prima zelf doen. Ik vind het super dat dit merk heeft gekozen voor wasbare (ongebleekt katoen) strips. Wel jammer van de recyclebaar plastic verpakking. Die had ook van gerecycled karton kunnen zijn, maar wie weet komt dat nog. De potjes zijn van glas en die kunnen zonder problemen worden verwarmd. Meer informatie vind je hier.

Bron: vintagesleaze.blogspot.com

SCHEERTIPS VOOR VROUWEN
Scheren met een krabber vraagt om rust en aandacht. Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, kost het scheren van bijvoorbeeld je benen niet veel meer tijd dan je met je moderne scheermes gewend bent. Een paar tips op een rijtje:

1. Scheer het liefst na het douchen. Door het warme douchewater openen de poriën zich, waarna de haartjes zacht worden. Deze kunnen zo makkelijker worden verwijderd. Daarnaast is de kans op irritatie en ontstekingen kleiner als je de huid scheert als die schoon is. Anders dringt vuil gemakkelijk in de poriën. Je kunt ook een handdoekje natmaken met warm water en dat eventjes tegen de huid aan houden.

2. Neem de tijd. Ga er lekker bij zitten!

3. Zorg dat je een goede zuivere scheerzeep, -crème of -olie gebruikt. Dat bepaalt in grote mate hoe makkelijk het scheren gaat. Een zuivere zeep die je opklopt met een kwast werkt goed, maar je kunt voor het gemak ook een gel gebruiken of je benen insmeren met een olie-achtig product dat geschikt is voor het scheren. Zorg er in ieder geval voor dat de huid niet opdroogt, want dan is het vragen om wondjes.

4. Zoek naar de juiste positie van je scheermes. Wees niet bang dat je je met dit mes meteen snijdt. Er kan niet veel misgaan als je huid goed is ingesmeerd. Je voelt zelf precies wanneer het mes vanuit een goede hoek over je huid gaat. Zo niet, dan blijven de haartjes gewoon zitten. Je moet het mes zoveel mogelijk het werk laten doen en dus niet teveel druk uitoefenen. Dit werkt echt anders dan de moderne cartridge scheermesjes. In het begin ben je heel voorzichtig met je krabber, maar als je eenmaal door hebt hoe je mes werkt, zul je zien dat het scheren je steeds makkelijker af gaat. Scheer tegen de groeirichting in.

5. Spoel de krabber tijdens het scheren regelmatig schoon. Uit hygiënisch en waterbesparend oogpunt kun je het beste uit een waskommetje werken, dat je uitsluitend voor het scheren gebruikt en regelmatig reinigt. Spoel je mes liever niet schoon in een laag water in de wastafel, want dan is de kans groot dat je je huid in contact brengt met ongewenste bacteriën. Afspoelen onder stromend water kost veel water en energie.

6. Verzorg je huid na het scheren goed. Smeer je huid in met een zuivere balsem of crème. Een droge huid jeukt eerder.